Virag

Stomen, stomen, en stomen

Sunday, January 3, 2010

Boerenkoolstampot in de stoomoven?/ The traditional Dutch farmer cabbage stew in the steamoven?

Ik ben wel overtuigd dat de meeste gerechten in de stoomoven voorbereid kunnen worden. Bijvoorbeeld boerenkoolstampot. De aardappelen worden helaas niet gekookt, dus die moeten wel op het fornuis in een pan met water klaargemaakt worden, maar de boerenkool kan je wel "stampklaar" maken tijdens het stomen. Als je de boerenkool stoomt, dan blijven de mooie groene kleur en de meeste vitaminen behouden (tijdens het koken verbleekt het en de vitaminen verdampen), en de groente wordt op een ander manier zacht. Lekker en gezond, dus.


Als je nog wat over hebt van dit lekkere gerecht, kan je het de volgende dag in een koekenpan als een pannenkoek bakken (dit idee heb ik van Bram gestolen eigelijk). Tijdens het opwarmen moet je zorgen dat een korstje ontstaat en als je ook nog wat geraspte kaas eroverheen doet, zorg je voor een extra tastekick!
Succes!

I am actually convinced that most of the dishes can be prepared in the steam oven. For example, the famous Dutch winter meal, the “boerenkoolstampot”, which is a mix of cooked potatoes with cooked or in this case steamed farmer cabbage (the green one). To be honest, the potatoes cannot be cooked in the steam over properly, so you have to use the stove to do that. However, if you steam the farmer cabbage, it not just keeps its gorgeous green color, but you won`t lose all the valuable vitamins (through cooking the color fades and the vitamins evaporate) and the vegetable is going to be soft in a different way. Very healthy.


In case you have some leftovers from this delicious dish, you can bake it like a pancake the next day (I stole this idea from Bram actually). During baking, you have to make sure that you bake a crust, and if you put some grated cheese on top, you get an extra tastekick!


9 Comments:

Anonymous Csaba Fuzi said...

I would need the English version

January 4, 2010 at 2:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

Heerlijk! Maar waar zijn de augurken?

January 4, 2010 at 8:39 PM  
Blogger Kisvirag said...

Tim,
Augurken?Why?

January 4, 2010 at 10:01 PM  
Blogger Andrea said...

Me too! Voting for the English version and the explanation of the steam oven. I haven't heard about it.

January 4, 2010 at 10:24 PM  
Blogger Kisvirag said...

Sorry guys, I will do it tomorrow!

January 4, 2010 at 10:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

The cheese looks great but does it really fit with boerenkel? Savanyúságot really fits for the sauer balances out the fat. With cheese you add fat.

January 6, 2010 at 9:33 PM  
Blogger Kisvirag said...

Everyone,
The English version is available!
Timmetje,
I guess you are the only one who eats boerenkool with savanyusag!I will make boerenkool next time I am in Budapest!

January 7, 2010 at 8:33 PM  
Anonymous buitenman said...

Boerenkool, moet je met zuurkool doen da's vele malen lekkerder met een knapperig korstje

November 22, 2010 at 5:48 PM  
Blogger tamsincafferty said...

V-9T-XT Titanium Frame Hammer With V-8-G
The V-9T-XT Titanium does titanium tarnish frame is a chrome finished titanium wood stoves piece in a stainless steel frame. This can titanium rings be resized is a sturdy steel frame. It weighs only 2 ounces and is $1.99 · head titanium tennis racket ‎In titanium wedding band stock

March 5, 2022 at 5:15 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home